Vijftig redenen om te kiezen voor een ander vak.

33. Voor de klas gaan staan levert je ook nog eens een kans van 20 procent op, dat je een burn-out krijgt. Het is maar dat je het weet.

34. Waar je ook niet op moet rekenen is, dat je een grote mate aan autonomie in het uitoefenen van jouw vak krijgt.

Vroeger mocht een leerkracht zijn eigen jaarplanning maken, maar dat is tegenwoordig uit den boze. De methode is de baas. Niet jij! Dus mocht je het leuk vinden om zelf lessen te ontwerpen, methodieken te bedenken, en lesmateriaal te maken, dan ben je in het onderwijs niet op je plek. Je kunt dan beter bij een uitgever gaan werken. Verdient trouwens ook nog beter.

35. Nergens is de vergadercultuur groter dan in het onderwijs.

Reken op minstens een vergadering per week, maar in de praktijk kunnen het wel meer worden. Het gaat meestal over niks. De kleur van de nieuwe koffiekopjes of zoiets of de aanschaf van nieuwe pennen. Feit is, dat elke collega, ook de minder intelligente er een ei over wil leggen. Hopla weer anderhalf uur voorbij. En een paar vergaderingen vallen in de vakanties. Tja, dat is nu eenmaal zo.

36. Je moet goed kunnen omgaan met de ‘waan van de dag’.

Reken op veelvuldige verstoringen van jouw geplande dag. Een ouder, die nog snel even iets kwijt moet, leerlingen, die totaal onverwacht ruzie krijgen of van streek zijn omdat de cavia is overreden en de directeur of een andere collega, die jou tijdens de les nog snel even iets moet vragen. Het niet om kunnen gaan met al die onverwachte, niet te plannen dingen is voor veel collega’s reden om af te haken.

Maak een Gratis Website met JouwWeb