Vijftig redenen om te kiezen voor een ander vak.

25. Je moet ook niet denken, dat je veel invloed hebt op de dagelijkse gang van zaken in de school.

Die moderne managers zorgen, dat zij een paar vriendinnetjes als mede “Kernteam” lid aanstellen en beslissen vervolgens alles in een achterkamertje. Jij kunt als leraar je alleen maar afvragen wat er nu weer over jou besloten wordt. Transparantie is een echt modewoord in het onderwijs, maar in de praktijk komt daar niks van terecht. Alleen als jij zelf iets ‘voor je houdt’. Dan zijn de rapen gaar en ben jij niet transparant genoeg.

26. Jouw collega’s kunnen ook een bron van ergernis zijn.

Vooral als zij een lagere opleiding dan jij hebben gevolgd en als zij-instromer met nul jaren ervaring opeens met een hoger salaris, dan jij ontvangt mee mogen praten op gelijkwaardig niveau. En jij moet hen dan ook nog vaak coachen. Met name dat coachen is ook nogal een dingetje in het onderwijs.

27. De schoolgebouwen zijn niet bepaald een fijne plek om te werken.

Los van het feit, dat men zo weinig mogelijk geld wenst te steken in het onderhoud van de gebouwen, heeft men in veel gevallen absoluut geen oog gehad voor de eisen, die het moderne onderwijs stelt aan de gebouwen. Zo ontbreken bijna altijd voldoende kleinere werkruimtes en instructieruimtes. Het is daarnaast zo, dat de ontwerpers van schoolgebouwen vergeten, dat het vaak heel storend is als je de herrie van de gangen en van de klassen ernaast kunt meebeleven. Ook is het nog steeds niet mogelijk om toiletten dusdanig goed schoon te houden, dat er geen sprake is van een verschrikkelijke urinegeur in bijna het gehele gebouw.

28. Gekoppeld aan het vorige punt. Reken er a.u.b. niet op, dat het gebouw goed wordt schoongehouden.

De contracten met de schoonmaakbedrijven zijn een sluitpunt van elke directiebegroting en dus moeten die arme schoonmaaksters in anderhalf uur een heel schoolgebouw met minstens 10 lokalen schoon kunnen maken. En omdat de directeur ook wel begrijpt, dat dat niet kan, mag jij ook nog eens elke dag jouw lokaal ‘veegschoon’ opleveren, zelf de kasten en vensterbanken even afnemen en de wastafel even nat afdoen. Dat hoort ook bij het vak van leerkracht. Niet vergeten!