Vijftig redenen om te kiezen voor een ander vak.

41. Ook een reden om af te zien van dit beroep is als je een hekel hebt aan door anderen bedachte, zinloze administratieve klussen. Bepaalde onderwijsidioten hebben bedacht, dat je groepsplannen moet maken voor alle hoofdvakken. En verder moet je individuele sociaal-emotionele ontwikkelingsplannen, zorgplannen voor leerlingen met bijzondere behoeften en vele, vele zinloze evaluaties schrijven.  Gelukkig zijn er steeds meer directeuren, die hebben begrepen, dat de rijksinspectie dit niet echt verplicht stelt. Helaas echter, zijn er nog steeds veel meer, domme managers, die jou het ‘voor alle zekerheid’ toch maar laten maken.

42. Kies ook niet voor dit beroep als je geen medische handelingen wilt verrichten. In elke klas liggen tegenwoordig epi-pennen, omdat er altijd wel een of meer leerlingen in de groep zitten, die een pinda- of andere allergie hebben. Ook heb je er een flinke klus aan om de verdere medicatieverstrekking soepel te laten verlopen. Ik gebruikte zelfs de wekker om ervoor te zorgen, dat mijn leerlingen hun Ritalin pilletjes op tijd innamen. Op een bepaald moment lag er zelfs anaal in te brengen medicatie in mijn la. Je bent dus gewaarschuwd!

43. Steeds meer scholen bezuinigen op de schoolreisjes en excursies. Als je geen verantwoordelijkheid wilt dragen voor het vervoer van leerlingen met jouw eigen auto of het niet verantwoord vindt om met 30 ‘stuiterballetjes’ het openbaar vervoer in te gaan, dan kun je beter een ander beroep kiezen. Het hoort er tegenwoordig bij. Maar bedenk, dat ouders niet blij met jou zullen zijn, als je jouw auto, met daarin hun kind, tegen een andere auto parkeert.

44. Houd er rekening mee, dat het beroep zwaarder wordt, naarmate jij zelf ouder wordt. Een open deur, natuurlijk, maar er komt nog bij, dat jij op de begroting van jouw directeur ook steeds duurder wordt, dan een startende leerkracht. Ook ben je niet meer zo gemakkelijk te overtuigen van opnieuw een onderwijs- verbetering. Ergo; er bestaat een kans, dat die directeur jou graag wil lozen. Dus je krijgt vaker bezoek en vaker een minder goede beoordeling. Levert wel een beetje stress op hoor!

45. Je moet er ook tegen bestand zijn, dat jij steeds meer vakken op jouw programma krijgt. Alles wat fout gaat in de maatschappij is immers de schuld van het onderwijs. En dus moet het onderwijs dat ook oplossen. Integratie mislukt? Op de basisschool geven wij “maatschappelijke verhoudingen en burgerschapszin”. Ouders geven geen seksuele voorlichting?  Dan doe jij als leerkracht dat maar even. Nederland moet een handelsland blijven. Dus dan maar Engels geven in de kleuterklas. Binnenkort verwacht ik lessen in veilig omgaan met steek- en vuurwapens.